100% Beste Prijs/Kwaliteit | 15.000+ Vloeren Gelegd | 9.2/10 Excellente Service | Vloer binnen 3 weken geplaatst

Afwerken met plinten

Bij laminaat horen natuurlijk plinten. Daarmee zorg je voor de afwerking van de smalle ruimte (de zwelnaad) bij de muren en deurkozijnen. Je hebt de keuze uit platte afwerkplinten of hoge plinten. Op plekken waar geen hoge plinten kunnen worden geplaatst, bijvoorbeeld bij deurposten, gebruik je altijd platte afwerkplinten.
Op deze pagina lees je alles over de verschillende soorten plinten en hoe ermee te werken.


 • Plakplinten

  Plakplinten zijn het voordeligst en daarom wellicht het meest toegepast. Een ander voordeel van plakplinten is dat ze verkrijgbaar zijn in de kleur van je vloer. Als je plakplinten gaat kopen kun je verder kiezen uit afgeronde platte plinten, of plinten met een rechte hoek.

 • Plakplinten monteren

  Plakplinten zijn ook makkelijk aan te brengen. Er zit een plakstrip aan de achterzijde waarmee je de plinten snel op hun plaats hebt. Met een plintenknipper maak je de plakplint makkelijk op maat. Uiteraard moet de ondergrond waarop je de plakplint bevestigt stof- en vetvrij zijn.

 • Plakplinten in hoeken en rondom deurposten

  Een plintenknipper of -schaar komt ook van pas als je ze bij de hoeken in verstek wilt maken, in een hoek van 45 graden. Op die manier komen ze mooi strak tegen elkaar te liggen en zie je geen lelijke kopse kant van de plint. Je vloer bij een deurpost netjes afwerken vraagt wat extra knipwerk. Bekijk de voorbeelden hoe je een platte plint om de deurpost op verstek knipt.Hoge Plinten, Stijlvol en Elegant

Hoge plinten monteer je op de muur. Er is veel keuze in hoogte, model en afwerking. Ook kleur en materiaal variëren. Hoge plinten bieden vaak de mogelijkheid om kabels achter de plint te verbergen dankzij een uitsparing aan de achterzijde van de plint. We geven je graag een aantal voorbeelden wat een plint voor je interieur kan doen.


Kies voor klassieke hoge plinten en onderstreep de kleur van je muur door de plinten wit te houden.

Witte moderne hoge plinten passen in elke interieur.


Hoge plinten zijn het meest verkrijgbaar in kleuren die passen bij je vloer. Maar je unt ook kiezen voor hoge plinten die je zelf kunt overschilderen in de kleur van je muur, de zogenoemde schilderplinten.Waarom kiezen voor plinten in kleur vloer?

Het grote voordeel van hoge plinten in dezelfde kleurstelling is heel simpel. Met dergelijke plinten vergroot je optisch de oppervlakte van je vloer. Daardoor gaat de kamer groter lijken.


Wanneer kiezen voor plinten in kleur muur

Kies je plinten in de kleur van je muur dan houd je optisch de hoogte van je woning in stand. Als de kleur van je hoge plint past bij de kleur van je vloer dan vergroot je optisch wel het oppervlak van je vloer maar lijkt je plafond wat lager.


Schildersplinten

Schildersplinten hebben al een eerste laag witte verf gekregen zodat je ze meteen kunt overschilderen met een laklaag in de kleur van je muur of juist in een contrasterende kleur.
Of kies een kleur die een mooie verbinding vormt tussen de kleur van je muur en die van de vloer.


Renovatie- of afdekplinten

Een aparte variant van een hoge plint is de zogenoemde renovatie of afdekplint. Deze zet je over je bestaande muurplint zodat je die niet hoeft weg te breken. Je loopt dan geen risico dat je je muur beschadigt en daardoor extra werk hebt. Een renovatie plint is ook geschikt om over een tegelplint te plaatsen wanneer je eerder een tegelvloer had.

Hoe plaats je zelf hoge plinten?

Met een beetje handigheid kun je zelf makkelijk je hoge plinten plaatsen. Naast de plinten heb je hiervoor het volgende gereedschap nodig:

 • Rolmaat
 • Potlood
 • Verstekbak
 • Verstekzaag
 • Montagelijm

In de binnenhoek

 1. Zaag de plinten die je in de binnenhoek wilt plaatsen in verstek
 2. Controleer of de muur stof- en vetvrij is
 3. Doe op de achterzijde een toefje lijm om de 10 cm
 4. Druk vervolgens de plinten goed aan tegen de muur
 5. Blijf verder controleren dat de opvolgende plinten goed op elkaar aansluiten

In de buitenhoek

 1. Zaag de plinten die je in de binnenhoek wilt plaatsen in verstek
 2. Controleer of de muur stof- en vetvrij is
 3. Doe op de achterzijde een toefje lijm om de 10 cm
 4. Druk vervolgens de plinten goed aan tegen de muur
 5. Blijf verder controleren dat de opvolgende plinten goed op elkaar aansluiten

  Enthousiast over laminaat en toe aan een nieuwe vloer? Bekijk onze all inclusive deals voor Laminaat en Leggen.


  Meer weten over laminaat? Lees onze Tips en Tricks voor onderhoud en reinigen